Apple introduceert grootste AR platform ter wereld. ARKit.

Apple introduceert grootste AR platform ter wereld. ARKit.

Tijdens het WWDC 17 (worldwide developers conference) van Apple in San Jose, introduceerde het bedrijf ARKit. Naar wat zij zelf bestempelen als het grootste AR platform ter wereld. Maar wat is ARKit precies?

arkit-apple

ARKit in IOS11

IOS 11 introduceert ARKit, een nieuw Augmented Reality platform waarmee je gemakkelijk ongeëvenaarde augmented reality-ervaringen voor iPhone en iPad kunt ontwikkelen. Door digitale objecten en informatie met de omgeving om je heen te vermengen, gaat het verder dan alleen het scherm van je Iphone of Ipad, het stelt je in staat om op een totaal nieuwe manier te communiceren met de wereld om je heen.

ARKit-Lego

ARKit Lego Case

Visuele Inertia Odometrie

ARKit maakt gebruik van Visual Inertial Odometry (VIO) om de wereld om je heen goed in kaart te brengen. VIO combineert camera sensor data met CoreMotion data. Deze twee inputs stelt je Iphone of Ipad in staat om te zien hoe het beweegt binnen een kamer. Dat gebeurt zeer nauwkeurig en zonder extra kalibratie.

arkit-apple

Scene Understanding and Lighting Estimation

Met ARKit kan je iPhone en iPad de scène die door de cameraweergave wordt weergegeven, analyseren en horizontale oppervlaktes in de kamer vinden. Het kan horizontale oppervlaktes detecteren, zoals tafels en vloeren, en kan objecten ook op kleinere punten opsporen en plaatsen. ARKit maakt ook gebruik van de camerasensor om de totale hoeveelheid licht in een scène in te schatten en de juiste hoeveelheid licht aan virtuele objecten toe te voegen.

arkit-pokemon

ARKit Pokemon example

High Performance Hardware en Rendering Optimizations

Het platform draait op de Apple A9 en A10 processors. Deze processors leveren prestaties die het mogelijk maken om gedetailleerde en innemende virtuele content te kunnen plaatsen in real-world scenes. Je kunt al gebruik maken van de optimalisatie voor ARKit in Metal, SceneKit en tools van derden zoals Unity and Unreal Engine.

arkit-apple

Wat betekent dit voor ons?

De verwachting dat Apple zijn zinnen zou hebben gezet op onder andere Augmented Reality was al langer bekent. Maar nu het eindelijk handen en voeten heeft gekregen en concreet is geworden binnen IOS11, staan we aan de vooravond van een totaal nieuwe manier van werken en ervaren zoals we dat altijd gewend waren te doen met onze Iphone en Ipad. Met de komst van ARKit van Apple en de al wat langer bestaande ontwikkelplatformen voor Android smartphones, staat ontwikkelaars niks meer in de weg om helemaal los te gaan op deze techniek. Aan het einde van dit jaar zullen de eerste grote merken al wel een dedicated AR app hebben gelanceerd. Vervolgens krijgen meer devices hardware updates en zal deze techniek voor iedereen toegankelijk zijn. En voor je het weet verschijnen onze appjes voor onze neus en blijft je smartphone gewoon in je broekzak zitten.

Meer info over Augmented Reality of wil je een eigen AR app ontwikkelen? Klik hier.